Čo je to koncertná fotografia?

14. apríla 2013, petrabohuslavska, Nezaradené

Pri písaní bakalárky som sa všemožne snažila nájsť teóriu … niečo, niekoho, kto by definoval koncertnú fotografiu. Možno som zlý a málo vytrvalý „hľadač“ ale nenašla som mnoho materiálom na túto tému. Pritom, pozrime sa na koncertovku trochu z bližšia.

Reportážna fotografia ako taká…vidíme ju v denníkoch, týždenníkoch, mesačníkoch a dennodenne na webe.

Čo o nej vieme: je účinným vyjadrovacím prostriedkom, zobrazuje autenticky, názorne a všeobecne zrozumiteľne. Keď ju porovnávame s textom, je účinnejšia ako slovo pretože umožňuje byť čitateľovi priamo pri akcii, a stať sa tak svedkom diania zaujímavej či dramatickej udalosti.

Koncertná fotografia….detto a ešte viac. Prináša dramatickosť, rýchlu akciu a pohyb, napätie a dynamiku. Pohráva sa s osvetlením, prostredím a akciou. Nájdeme ju takmer v každej kultúrnej sekcii denníkov a svoj osobitý priestor dostáva aj na online portáloch, zameraných na kultúrne udalosti či priamo na koncertné podujatia. Sociálne siete, ako jedna z foriem súčasných najúčinnejších nových médií, sú ňou živené prostredníctvom profilov hudobných interpretov a ich fanúšikov. Pri vypočítavaní charakteristík sa mi nápadne podobá na športovú, o ktorej sú záznamy v publikáciách. Prečo potom nie je práve koncertná fotografia zadefinovaná a nik sa jej u nás nevenuje? Asi nastal ten správny čas 🙂