Založ si blog

Čo je to koncertná fotografia?

Pri písaní bakalárky som sa všemožne snažila nájsť teóriu … niečo, niekoho, kto by definoval koncertnú fotografiu. Možno som zlý a málo vytrvalý „hľadač“ ale nenašla som mnoho materiálom na túto tému. Pritom, pozrime sa na koncertovku trochu z bližšia.

Reportážna fotografia ako taká…vidíme ju v denníkoch, týždenníkoch, mesačníkoch a dennodenne na webe.

Čo o nej vieme: je účinným vyjadrovacím prostriedkom, zobrazuje autenticky, názorne a všeobecne zrozumiteľne. Keď ju porovnávame s textom, je účinnejšia ako slovo pretože umožňuje byť čitateľovi priamo pri akcii, a stať sa tak svedkom diania zaujímavej či dramatickej udalosti.

Koncertná fotografia….detto a ešte viac. Prináša dramatickosť, rýchlu akciu a pohyb, napätie a dynamiku. Pohráva sa s osvetlením, prostredím a akciou. Nájdeme ju takmer v každej kultúrnej sekcii denníkov a svoj osobitý priestor dostáva aj na online portáloch, zameraných na kultúrne udalosti či priamo na koncertné podujatia. Sociálne siete, ako jedna z foriem súčasných najúčinnejších nových médií, sú ňou živené prostredníctvom profilov hudobných interpretov a ich fanúšikov. Pri vypočítavaní charakteristík sa mi nápadne podobá na športovú, o ktorej sú záznamy v publikáciách. Prečo potom nie je práve koncertná fotografia zadefinovaná a nik sa jej u nás nevenuje? Asi nastal ten správny čas 🙂


 

Akáže to fotografia

14.04.2013

Ubehol už nejaký ten piatok odkedy som po prvý raz vzala do rúk fotoaparát. Síce sa vo svojom mladom veku nebudem hrať na historika, na to sú tu iní, ale predsa doba ubieha. Malé plastové mydielko na film, ako zachytávač spoločensko-rodinných udalostí a super výletov z brázdenia po Slovensku na škodovici. Čakanie na vyvolanie fotografií z faxu malo, uznávam a rada spomínam [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

petrabohuslavska

"I thought I made a mistake once but it turned out it was a creative moment. "Scott Fleming"

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 2153x
Priemerná čítanosť článkov: 1077x

Autor blogu

Kategórie

Archív